Publiek-private samenwerking

Wat is een publiek-private samenwerking?

Het mbo staat voor leren in en met de praktijk. Samenwerking met het bedrijfsleven is dan essentieel. Tot nu toe wordt vooral met bedrijven samengewerkt in de beroepspraktijkvorming (stage) en voor opdrachten. Maar er is meer mogelijk. In co-creatie met innovatieve bedrijven wordt een onderwijsprogramma gemaakt dat eigentijds en aantrekkelijk is en aansluit op regionale topsectoren en een veranderende arbeidsmarkt. De overheid helpt bij het investeren in deze vormen van samenwerking met het regionaal investeringsfonds mbo. Met dit 'Regionaal investeringsfonds mbo' stelt het Ministerie van OCW tussen 2014 tot en 2018, in totaal 100 miljoen euro subsidie beschikbaar voor duurzame publiek-private samenwerkingen in het beroepsonderwijs. Partners in een PPS beloven elkaar niet alleen trouw, maar verplichten zichzelf ook tot het maken van een businessmodel voor verduurzaming na 2018. 

Het ROC van Amsterdam en publiek private samenwerkingen

Het ROC van Amsterdam heeft publiek-private samenwerkingen (PPS) in verschillende sectoren, ieder op eigen wijze vormgegeven. De basis is altijd een intensieve en vernieuwende manier van samenwerken in de leerloopbaan van de student. De praktijk is leidend en lessen vinden dan ook vaak plaats op locaties buiten de school.
Lees verder
Centrum voor Innovatief Vakmanschap Creatieve Industrie
De creatieve MBO student, een denkende doener, is een onmisbare schakel in de economische topsector van de Metropool Regio Amsterdam (MRA); de Creatieve Industrie. Amsterdam maakt wereldwijd naam als Denim City en als dé City of Dance en daarnaast is het Mediacluster (vooral broadcasting) binnen de MRA (Hilversum en Amsterdam) ook van groot economisch belang. 

De drie PPS-en in resp. de mode, media en dance industry zijn verenigd in het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Creatieve Industrie.
Lees verder
Jean School
Jean School is een samenwerking tussen House of Denim, FG Group, ROCvA en gemeente Amsterdam. Studenten worden in 3 jaar opgeleid tot denim developer. Dat betekent dat ze het gehele productieproces van plant tot klant doorlopen en worden opgeleid tot kwalitatief hoogwaardige experts in denim. Het programma dat ze volgen is samen met grote denimmerken als Levi’s, Hilfiger en G-star tot stand gekomen. Een groot deel van de lessen vindt plaats op locaties buiten de school, o.a. in Denim City in de Hallen. Studenten gaan ook regelmatig naar het buitenland voor excursies en stages. Sinds vorig jaar is er ook een Engelstalige eenjarige variant van Jean School, die ook voor Europese studenten toegankelijk is. Meer informatie op www.jeanschool.com
 
Lees verder
United College
Het ROC van Amsterdam (locatie Hilversum) werkt samen met United in het United College. United is hét bedrijf als het gaat om broadcasting. Studenten maken, met state of the art apparatuur en begeleidt door medewerkers van United, een mediaverslag van kleinschalige (sport) evenementen. Ze krijgen les op de vloer bij United en worden ook ingeschakeld bij uitzendingen als RTL late night waar ze elke dag een filmpje voor maken. Voor alumni is er sinds kort het CAM-JOE project. De CAMJOE is een cameraman, journalist en editor in één. 
Lees verder
Dance&Event Lab
Het Dance&Event Lab is het jongste lid van het CIV. Het lab richt zich op de Dance Industry en op Amsterdam festivalstad. Het ROC van Amsterdam werkt hierin samen met The School Of House, de private vakschool voor de Dance in Nederland. Projecten zijn: een jaarlijkse exclusieve summer school Dance voor studenten die in de opmaat naar Mystery Land 4 weken lang les krijgen in alles wat er komt kijken bij het organiseren van een festival. Uiteindelijk wordt het geleerde ook daadwerkelijk op Mystery Land in de praktijk gebracht. In september start een examenjaar Dance, Music&Events voor studenten die al  twee jaar een marketing- communicatie of evenementenopleiding volgen en hun derde examenjaar graag willen afsluiten met een specialisatie in de Dance Industry. De praktijklessen, worden verzorgd door de professionals uit het netwerk van The School of House en vinden plaats op locatie. Niet alleen op de festivalterreinen zelf, maar ook in het Nachtlab en het nieuwe icoon van de Dance Industry, de A’DAM toren aan het IJ. Het DanceEvent Lab is op zaterdag 9 juli geopend door wethouder Ollongren van de gemeente Amsterdam.
Lees verder
PPS Cybersecurity Centre MRA 
PPS Cybersecurity Centre MRA (CSCMRA) is een samenwerking tussen een groot aantal IT-security bedrijven, het ROC van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam. De samenwerkende partijen in CSCMRA willen dat het mbo en hbo onderwijs in de Metropool Regio Amsterdam het beste cybersecurity onderwijs in de wereld biedt. Dit gebeurt aan de hand van 'Cyber Security Stages & Communities of Practice', masterclasses, docenten stages, cybermeetings en het Cyber Security Innovatielab.

Het Cybersecurity Centre heeft een eigen website (www.cscmra.nl) en een eigen LinkedIn groep met daarin actuele relevante informatie. 
Lees verder
House of Logistics
House of Logistics is een innovatief programma dat samen met logistieke bedrijven initiatieven neemt om alle logistieke MBO-opleidingen in de Metropool Regio Amsterdam toekomstbestendig en aantrekkelijk te maken voor nieuwe studenten. Het logistieke vak is een beroep met toekomst en baanmogelijkheden. Een community van bedrijfsopleiders, docenten en studenten garandeert een duurzame samenwerking tussen de betrokkenen.

Het House of Logistics deed onderzoek naar de logistieke vakman van de toekomst en ontwikkelt tools en opleidingsprogramma’s. 

www.house-of-logistics.nl
Lees verder

NexTechnician Opleidingscentrum Mobiliteitstechniek Amsterdam 
Het ROC van Amsterdam - MBO College Westpoort, Vereniging NexTechnician Amsterdam Zuidoost, gemeente Amsterdam, de landelijke branche- en kennisorganisaties en de mobiliteitsbedrijven in de Metropool Amsterdam realiseren samen een unieke Publiek-Private Samenwerking: het NexTechnician Opleidingscentrum Mobiliteitstechniek in Amsterdam. 
Samen werken zij aan een blijvend betere aansluiting tussen de opleidingen en de arbeidsmarkt in deze sector. 
 
Het bedrijfsleven heeft invloed op de inhoud en kwaliteit van de onderwijstrajecten. Het perspectief van een leven lang leren speelt hierin een belangrijke rol. En studenten die de opleiding personenautotechniek volgen op MBO College Westpoort doorlopen een speciaal “NexTechnician” programma bij autobedrijven in de regio.  
 
Ook voor vmbo en havo scholen worden activiteiten georganiseerd vanuit NexTechnician. Er zijn gastlessen van leermeesters of bijvoorbeeld een garage-werkplaatsbezoek meer te weten komen over het werken in de Mobiliteitstechniek. 

Er is de afgelopen periode al een en ander gerealiseerd. Zo zijn er Techniek Teams geformeerd die bestaan uit docenten, leermeesters uit de bedrijven en trainers uit de branche. Samen zorgen zij voor contextrijke programma’s. Augustus 2016 is de Truck Academy Noord-Holland gestart met een speciaal maatwerkprogramma waarin de nieuwste technieken van de bedrijfswagenbranche worden aangeboden.  
 
In 2017 zal het Opleidingscentrum de deuren openen. Leerlingen en medewerkers van mobiliteitsbedrijven hebben hier state-of-the-art faciliteiten tot hun beschikking en maken er kennis met de laatste technische ontwikkelingen. Niet alleen tijdens de studie, maar ook tijdens hun carrière. 
 
Meer weten of actief participeren? 
Neem dan contact op met Jacques Neefs, projectdirecteur NexTechnician Opleidingscentrum Mobiliteitstechniek Amsterdam via j.neefs@nextechnician.nl  of op 06 - 23 36 13 34. 

Meer informatie: 
www.nextechnician.nl en www.facebook.com/nextechnician  

Nexttechnician.gif
 
Lees verder
Vakschool Technische Installaties 

Het ROCvA heeft samen met de stichting Vakschool Technische installaties Amsterdam (VTi), InstallatieWerk Noord-Holland, het bedrijfsleven, regionale en lokale overheden een publiek-private samenwerking (PPS) opgezet. Deze PPS heeft aan haar samenwerking de naam Opleidingscampus Technische Installaties Amsterdam gegeven. De campus wordt hierbij niet gezien als één locatie waar onderwijs plaatsvindt, maar is een verzameling van faciliteiten, verdeeld over heel Groot-Amsterdam, waar leerlingen en studenten, bedrijven en scholen elkaar ontmoeten en met en van elkaar leren. 

Om de aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt te verbeteren, zal de PPS zich inzetten om het aantal leerwerkbanen op peil te houden, bedrijven te ondersteunen en te stimuleren, de instroom van scholieren en studenten in het TI-onderwijs te vergroten, te zoeken naar mogelijkheden voor verduurzaming en vernieuwing, en vakkennis te behouden. 

VTi leidt de technische professional van de toekomst op en promoot het installatievak onder jongeren. Samen werken zij mee aan een futureproof Amsterdam.

» Kijk voor meer informatie op www.vtiamsterdam.nl

Lees verder
Vakschool Bouw en Onderhoud
Bij de Vakschool Bouw en Onderhoud worden mbo-opleidingen en trainingen aangeboden aan (toekomstige) vakmensen in de bouw- en onderhoudssector.

Het is een samenwerking tussen het onderwijs (MBO College Noord) en het bedrijfsleven (Bouwmensen Amsterdam) en biedt kwalitatief goed onderwijs aan dat aansluit op de arbeidsmarkt.

De Vakschool Bouw en Onderhoud is gevestigd aan de Verrijn Stuartweg 48 te Diemen. 

De samenwerking is ontstaan om tegemoet te komen aan de vraag naar kwalitatief goede opleidingen en trainingen die aansluiten bij de arbeidsmarkt. De studenten worden opgeleid tot Timmerman, Vakkracht Onderhoud- en Klusbedrijf, Vakman Grond-, Weg- en Waterbouw, Schilder, Lakverwerker, Straatmaker, Servicemedewerker Gebouwen, Timmerman en Uitvoerder Bouw en Infra.
Lees verder