Brood & Banket

Ben jij creatief en heb jij een liefde voor het bakken van brood en banket? Wil jij leren hoe je als een echte vakman of vakvrouw fijne petit fours, een overheerlijke slagroomtaart of een stevig volkorenbrood kunt maken? Dan is een opleiding binnen de sector Bakkerij zeker iets voor jou!

In de bakkerijsector draait alles om vakmanschap en creativiteit. Of je nu gaat werken in de bakkerij op de hoek of in een grootschalige, industriële bakkerij, de kennis van en liefde voor het vak zijn belangrijk! Bij een opleiding Brood & Banket kun je kiezen uit vaktechnische opleidingen en/of managementopleidingen. Binnen de vaktechnische opleidingen, zoals Brood- en Banketbakker of Patissier, ligt de nadruk op het ontwikkelen van vaardigheden: doen, dus. Met een managementopleiding bereid je je voor op een middenkaderfunctie, het zelfstandig ondernemerschap of op doorstroom naar het hbo!

Dit zijn de Brood & Banket-opleidingen waaruit je kunt kiezen:

Uitvoerend Bakker

Uitvoerend bakker​ aan het werkAls uitvoerend bakker werk je meestal in een ambachtelijke brood- of banketbakkerij. Je bent creatief en je kunt goed met mensen omgaan. Vaak is de werkruimte bij een ambachtelijke bakkerij verbonden met de winkel. Daar heb je dus veel contact met de klanten.

Je kunt ook terecht bij de afdeling patisserie van een hotel. Daar maak je lekkere producten zoals appeltaarten en gebakjes. Maar je doet ook het fijnere werk, zoals het versieren van taarten. Het is in dit beroep belangrijk dat je netjes en schoon kunt werken.

» Meer info en aanmelden

Zelfstandig Werkend Bakker

Als Zelfstandig Werkend Bakker maak je allerlei soorten bakkerijproducten. De recepten, de grondstoffen, hoeveelheden en bereidingstijden zijn steeds verschillend. Je bent creatief en kan goed improviseren.

Je moet zorgvuldig en hygiënisch kunnen werken en goed kunnen functioneren in teamverband. Het is een voordeel als je flexibel en stressbestendig bent. Je bestelt grondstoffen en maakt een planning voor de dagelijkse werkzaamheden in de bakkerij.

» Meer info en aanmelden

Patissier

Patissier aan het werkBen jij al banketbakker en wil je de top bereiken? Dan helpt de opleiding Patissier je om nóg beter te worden in je vak. Als patissier ben je altijd creatief bezig. Je bedenkt zelf nieuwe en originele recepten. Die werk je alleen of met een team uit.

Elke dag maak je bijzondere taarten en andere lekkernijen. Dat doe je vaak voor speciale momenten, zoals een bruiloft, een jubileum of een ander evenement. Ook wordt er van je verwacht dat je collega’s begeleidt.

» Meer info en aanmelden 

Leidinggevende Bakkerij

Leidinggevende Bakkerij aan het werkAls leidinggevende bakkerij heb je naast uitvoerende werkzaamheden ook leidinggevende taken. In de bakkerij coördineer en organiseer jij de werkzaamheden. Je verdeelt taken onder medewerkers en bewaakt de voortgang en voorschriften. Daarnaast zorg je voor de inkoop van producten en goederen. Ook stel je begrotingen op en bewaak je de toegekende budgetten op je werkplek. Uiteraard werk je als leidinggevende mee in de uitvoering van dagelijkse werkzaamheden.

Met je diploma kun je o.a. terecht bij een ambachtelijk brood- en banketbakkersbedrijf, maar ook bij een vestiging van een groot bakkersbedrijf. Wil je doorstromen naar een aansluitende hbo-opleiding of naar de mbo-opleiding Patissier? Dat kan ook!

» Meer info en aanmelden 

Boulanger

Boulanger aan het werkBen jij al broodbakker en wil jij de hoogste ambachtelijke top in jouw vak bereiken? Heb je een passie voor brood(producten)? Ben je vernieuwend, flexibel en steeds op zoek naar producten die aansluiten bij trends? 

Werk je zorgvuldig en hygiënisch en ben je sociaal en communicatief vaardig? Kies dan voor de opleiding Boulanger. Want een echte boulanger weet hoe het brood gebakken moet worden!

De opleiding Boulanger is een BBL-opleiding. Je krijgt één jaar les en praktijk op niveau 4. Je gaat ongeveer één dag per week naar school. Daar kom je alles te weten over de nieuwste broodproducten en technieken. Kies voor Boulanger als je het hoogste niveau ik jouw vak wilt bereiken!

» Meer info en aanmelden